Historische vindplaats Varsen

De hoge plekken van de Varsener Es langs de Vecht vormden leefvormen die dateren vanaf de oude steentijd. De aanleg van een nieuwe gasleiding is aanleiding dat in Varsen opnieuw archeologisch onderzoek wordt gedaan.
Zo blijkt dat in de bronstijd (2000-800 voor Christus) al sprake van bewoning is in Varsen. Dat kan aangetoond worden aan de hand van crematieresten in een urn. Met onderzoek kon leeftijd en geslacht bepaald worden van de beenderen. Met de gevonden scherven kon de urn weer gerestaureerd worden.

Dwars door het urnenveld zijn weer sporen van bewoning uit de IJzertijd en de inheemse Romeinse tijd zichtbaar. Verkleuringen in het zand laten woonsporen zien zoals waar de palen hebben gestaan van de boerderijen en andere gebouwen. Maar ook afrasteringpaaltjes, slootjes en sporen van ontginning. Ook is een houten waterput zichtbaar. Uit eerdere vondsten in Varsen kwam ook al een houten waterput naar boven, die nu tentoongesteld staat in het Ommer streekmuseum.

Er is een monument geplaatst met fietsroute langs de Historisch vindplaats Varsen.
Deze is te vinden aan de Larinksmars in Varsen.
  
Het monument ligt bij de plaats waar de Regge en de Vecht samenkomen. (zie foto).

Opmerkingen

Ank wagenvoort

24.01.2019 04:35

Dit is een wondermooie plek waar ik vaak even vertoef met mijn hondje!even mijmeren bij de cultuurhistorische plaats en uitkijken over de vecht!prachtig!

Meest recente reacties

24.01 | 04:35

Dit is een wondermooie plek waar ik vaak even vertoef met mijn hondje!even mijmeren bij de cultuurhistorische plaats en uitkijken over de vecht!prachtig!

13.01 | 09:26

Is er buiten de camping plek om onze hond te kunnen laten rennen ofwel los te laten lopen?

09.07 | 10:12

Heeft u mindervalide sanitair.

02.06 | 21:50

Heeft deze camping ook seizoen plaatsen

Deel deze pagina